Waarom is er partneralimentatie?
Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn partners verplicht om voor elkaar te zorgen. Ook financieel. Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan, vervalt deze verplichting niet. Deze regeling ‘beschermt’ de partner die tijdens het huwelijk minder verdiende. Soms lopen de inkomsten van een van beide partners namelijk terug vanwege keuzes die gezamenlijk gemaakt worden in het huwelijk. Bijvoorbeeld omdat een van beide partners meer tijd gaat besteden aan de verzorging van kinderen.
Hoeveel partneralimentatie ga ik ontvangen?
Als jullie uit elkaar gaan, kunnen jullie samen een voorstel doen voor de hoogte van de partneralimentatie. Als u samen niet tot een overeenkomst komt, kunt dit ook overlaten aan de rechter. Als de rechter de hoogte van de partneralimentatie vaststelt, houdt hij rekening met:
Het moment waarop u uit elkaar bent gegaan
Onlangs is de wet voor partneralimentatie aangepast. Bent u voor 2020 gescheiden? Dan gelden er andere alimentatietermijnen dan wanneer u na 2020 gaat scheiden.
Het aantal jaren dat u samen bent geweest
De alimentatietermijn hangt samen met het aantal jaren dat u samen bent geweest. Als u voor 2020 bent gescheiden, heeft u recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. Door de nieuwe wet is deze termijn tegenwoordig maximaal 5 jaar. Als u samen kinderen heeft, gelden er andere regels.
De aanwezigheid van kinderen
Soms zijn de inkomsten van de ene partner lager, omdat er tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap meer tijd is besteed aan de verzorging van kinderen. Hier houdt de rechter rekening mee. Ook kunt u recht hebben op langere partneralimentatie, omdat u na de scheiding ook tijd zult blijven besteden aan de verzorging van kinderen.
De draagkracht van de alimentatiebetaler
De rechter houdt bij het vaststellen van de partneralimentatie altijd rekening met wat de alimentatiebetaler kan betalen. Voor de alimentatiebetaler geldt namelijk hetzelfde beginsel: de levensstandaard die genoten is tijdens het huwelijk, blijft idealiter zoveel mogelijk gelijk.
Partneralimentatie vaststellen?
Bij vastlegging, beëindiging of wijziging van de partneralimentatie bent u verplicht om een advocaat of een notaris in te schakelen. Het NLAI kan dit volledige traject begeleiden, omdat we beschikken over een groot netwerk van advocaten en notarissen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden door contact met ons op te nemen.
Hulp nodig bij het innen van partneralimentatie?
Als uw ex-partner geen alimentatie betaalt, kunt u de specialisten van het Nationaal Loket Alimentatie Inning inschakelen. Wij houden rekening met de belangen van alle betrokkenen en onze specialisten proberen op een nette manier uw ex aan te sporen om te betalen.
Wilt u dat het NLAI uw kinderalimentatie int of wilt u bespreken wat de mogelijkheden zijn?
Wij leggen het u graag nader uit. U kunt hiervoor tijdens kantooruren met ons bellen op 088-678 0 678 of klik op onderstaande button om uw gegevens achter te laten. Binnen één werkdag wordt er dan contact met u opgenomen.